NS hoeft 'verbeterde' fyra-treinen niet

De NS is niet onder de indruk van de verbeterde Fyra-treinen. De Italiaanse bouwer AnsaldoBreda presenteerde maandagmiddag een nieuwe versie van de treinen, als mogelijke oplossing voor de kapotte Fyra-treinen van de NS. "Het maakt ons niet zo heel veel meer uit", laat een woordvoerder van de NS weten. De treinen mogen van de NS in Italië blijven.

AnsaldoBreda liet aan BNR Nieuwsradio weten al vijf treinen klaar te hebben die in de herfst voor de NS kunnen rijden. De treinen zijn onder meer voorzien van sneeuwschuivers. "Ze hebben maanden de tijd gehad om met een oplossing te maken, nu zijn ze te laat", aldus de woordvoerder.

De bouwer liet tijdens de persconferentie weten dat de NS zelf schuld heeft aan de problemen met de hogesnelheidstreinen. De NS zou onvoldoende maatregelen hebben genomen. "Ze bagatelliseren het probleem", vindt de NS. "We hebben in totaal tweeduizend gebreken en mankementen gevonden."

Maandagmorgen liet de NS al weten fabrikant AnsaldoBreda te hebben gesommeerd de zestien Fyra-treinen op te komen halen. In augustus besloot de NS definitief te stoppen met de hogesnelheidstrein. Het spoorbedrijf liet weten alle vertrouwen in de Italiaanse bouwer te zijn verloren.