Asielzoekers mollen brandmelders

De uitgeprocedeerde asielzoekers die sinds mei in een leegstaand kantoorpand in Amsterdam verblijven, hebben de brandmelders in het pand vernield. Inmiddels zijn nieuwe brandmelders opgehangen, zegt een woordvoerder van de eigenaar van het pand, woningcorporatie De Key, na een bericht hierover van de NOS.

De asielzoekers zouden ook tegen de afspraken in koelkasten en magnetrons hebben aangesloten, waardoor zekeringen zijn doorgeslagen. Die hadden zij vervangen met verkeerde zekeringen, maar ook dat probleem is inmiddels opgelost. "Het blijft natuurlijk wel zo dat een kantoorpand niet geschikt is om in te wonen."

Inmiddels wordt het pand bewaakt en zijn gedragsregels opgesteld. Dat er ook tegen de afspraken in ook daklozen in het pand verblijven, kon de woordvoerder niet bevestigen. "Wij zijn er niet altijd en dus kunnen we ook niet weten of dat waar is."

Eerder is afgesproken dat de asielzoekers uiterlijk 1 oktober vertrokken zijn. "Er zijn geen signalen dat ze zich niet weggaan, maar uit voorzorg dient 25 september een kort geding zodat we ze 1 oktober met een ontruimingsvonnis het pand uit kunnen zetten." Het kantoorpand is inmiddels verkocht en moet op die datum worden opgeleverd.

De asielzoekers trokken vorig jaar, na een verblijf in een tentenkamp in Osdorp, in de Sint-Josephkerk in Amsterdam-West. Ze mochten uiteindelijk tot juni blijven. De asielzoekers konden nergens naartoe, omdat ze geen recht hebben op opvang. Nu zitten de asielzoekers in het gekraakte kantoorpand.