FOK!filmtip van de dag: Buried (2010)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!The Long and the Short and the Tall 1

In tegenstelling tot gisteren is er vandaag weer een rijk aanbod aan films op de televisie. Voor de vroege vogels (en alle mensen die deze week nog van hun vakantie genieten) hebben we vandaag weer een pareltje gespot op de BBC. Op BBC2 is om 13.00 uur de oorlogsfilm The Long and the Short and the Tall (1961) van Leslie Norman te zien. Als er een oorlogsfilm op tv komt en dan ook nog op de reclamevrije BBC, dan is dat natuurlijk de FOK!filmtip van de dag bij ons.

The Long and the Short and the Tall 2

The Long and the Short and the Tall is een film die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een groep Britse soldaten zijn de jungle ingegaan om geluidsopnames te maken van oerwoudgeluiden waarmee ze de Japanse vijand kunnen misleiden. Ze raken tijdens de tocht echter zo ver verwijderd van hun kamp dat ze hun basis niet meer kunnen bereiken per radio. Ze vangen echter wel radiosignalen op van een Japans kamp en ontdekken dat ze daar maar een paar kilometer van af blijken te zitten. Vanaf het moment dat de mannen een Japanse soldaat gevangen nemen komt de ware aard van de soldaten naar boven.

Een absoluut indrukwekkende oorlogsfilm met onder meer Laurence Harvey, Richard Todd, Richard Harris, David McCallum en Ronald Fraser in de belangrijkste rollen. Regisseur Leslie Norman brak in 1956 door met de horrorfilm X: The Unknown en zou later nog bekender worden met tv-series zoals The Saint (1964-69), The Persuaders (1971-72) en Return of the Saint (1978-79). The Long and the Short and the Tall is een obscure oorlogsfilm, die niet al te gekke vaak op de tv te zien is.

Buried 1

Rond de klok van 20.30 uur zouden we kunnen kijken naar de dansfilm Make It Happen (Net5), de komedie The Englishman Who Went Up a Hill But Came Down a Mountain (Rtl8) en de Stallone-film Over the Top (Rtl7). Voor de tweede FOK!filmtip van de dag gaan we voor de Spaanse thriller Buried, die om 20.30 uur te zien is op Veronica. Paul Conroy (Ryan Reynolds) is een aannemer uit de Verenigde Staten die werkzaam is in Irak. Na een aanslag van een groep terroristen komt Paul bij in een kist onder de grond. Hij is levend begraven. Met enkel een aansteker en een mobiele telefoon moet Paul aan deze claustrofobische val zien te ontsnappen.

Buried 2

Een heerlijk claustrofobische film van regisseur Rodrigo Cortés, die in 2007 zijn speelfilmdebuut maakte met de zwartgallige komedie Concursante. Buried is een film die zich voor het overgrote deel in een zeer beperkte ruimte afspeelt, maar die zeker de hele tijd spannend weet te blijven. Mocht je na deze thriller nog zin hebben aan meer filmvermaak, dan is de zender Rtl7 nog een aanrader waar vanaf 22.20 uur achtereenvolgend de klassiekers Total Recall (1990) met Arnold Schwarzenegger en John Carpenter's The Thing (00.35 uur) te zien zijn. Veel kijkplezier alvast!

 

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!