Voetbalwet mag worden toegepast op Top 600

De gemeente Amsterdam mag op basis van de Voetbalwet een groepsverbod opleggen aan leden van de zogeheten Top 600, een lijst met zeshonderd jonge veelplegers. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag bepaald.

Een jonge crimineel uit de Amsterdamse Diamantbuurt was naar de rechter gestapt vanwege het groepsverbod. Zijn advocaten stelden dat het opgelegde verbod veel te streng was. Bovendien was het volgens hen opgelegd op basis van oude argumenten.

Het groepsverbod is gebaseerd op de Voetbalwet. Sinds 2010 kunnen personen een verbod krijgen om zich met meer dan drie anderen in een bepaalde buurt op te houden. Zij moeten dan wel herhaaldelijk de openbare orde hebben verstoord. Ook moet de kans bestaan dat ze zich opnieuw schuldig maken aan verstoringen.

Volgens de rechter is wel degelijk sprake van het herhaaldelijk verstoren van de openbare orde. Gezien de lange lijst van eerdere incidenten mocht de gemeente er ook van uitgaan dat de overlast niet opeens zou stoppen, zo staat in het vonnis. Daarnaast zou de man zich ook in detentie hebben misdragen.

De man is sinds mei op vrije voeten, nadat hij een straf uitzat wegens twee berovingen. De gemeente heeft hem een groepsverbod opgelegd voor een groot gebied in Amsterdam-Zuid.