[WM Darts] Van Gerwen in halve finale

Adrian Lewis en Michael van Gerwen zijn erin geslaagd zich te plaatsen voor de halve finales van de World Matchplay 2013. Lewis won in een bloedstollende partij van Andy Hamilton, Van Gerwen was te sterk voor Dave Chisnall. Aangezien Phil Taylor en James Wade zich donderdag al wisten te plaatsen, staat voor het eerst in de geschiedenis van de World Matchplay de top vier van de wereld ook bij de laatste vier.

Vuurwerk werd verwacht en vuurwerk kwam er, maar niet zozeer in de partij van Van Gerwen en Chisnall. Lewis en Hamilton openden grandioos; de 180-ers vlogen het publiek in de Winter Gardens om de oren en de heren uit Stoke on Trent braken elkaar over en weer. Het spektakel ging door want net na de pauze gooide The Hammer de hoogst mogelijke finish van 170 om deze in de negende leg te vervolgen met een 127-checkout.

The Hammer bouwde een kleine voorsprong op van 11-9 en tegen het einde van de wedstrijd in zicht begon het publiek de naam van Van Gerwen al te scanderen. De partij waar ze op dat moment naar zaten te kijken was toch echt de moeite waard want het aarde uit in een thriller. Jackpot sloeg op het juiste moment toe en forceerde een verlenging. Met een break in de 35e leg en 86-finish gooide Lewis daarin de partij in het slot: 17-19.

Chisnall wist vriend en vijand te verrassen door met een 11-darter de zesde leg en daarna de break te pakken. Chizzy is de betere van Mighty Mike maar net voor de pauze wist de Nederlander de schade te beperken : 5-5. Bij een stand van 7-8 kwam het moment dat Van Gerwen in zijn spel kwam; hij nam afstand van zijn in het geel uitgedoste opponent. The Green Machine liep uit naar 11-8 en uiteindelijk naar de beslissende 16-11.

Van Gerwen treft Lewis in halve finale WM (Foto: ProShots)
Van Gerwen treft Lewis in halve finale WM (Foto: ProShots)

Na afloop van zijn partij kon Van Gerwen niet meteen  zijn bed opzoeken. Mighty Mike moest zich melden voor een dopingcontrole namens de PDC, slechts een formaliteit. Ware het niet dat de test tot drie keer toe opnieuw moest worden afgenomen. Zijn urine zou te licht zijn geweest vanwege de grote hoeveelheid water dat hij had gedronken.

Om de test goed te kunnen uitvoeren moest hij noodzakelijk koffie en cola drinken en eten naar binnen werken. Twee uur later kon de test goed worden uitgevoerd en slaagde hij met vlag en wimpel.