'Geen deals om Snowden te krijgen'

De Verenigde Staten gaan geen diplomatieke koehandel bedrijven of straaljagers inzetten om Edward Snowden te pakken te krijgen. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama donderdag gezegd in Senegal.

Obama, die Snowden een '29-jarige hacker noemde', probeerde de gemoederen rondom de klokkenluider enigszins te sussen. De president zei dat het leed al geleden is en dat zijn aandacht er nu naar uitgaat om vergelijkbare lekken in de toekomst te voorkomen.

"Ik ga niet één zaak waarin we iemand uitgeleverd willen krijgen zo opblazen dat ik opeens deals moet sluiten op andere beleidsterreinen, simpelweg om hem uitgeleverd te krijgen", aldus Obama. Hij doelt hiermee onder meer op Rusland, waar Snowden momenteel zit in de transitzone op de luchthaven Sjeremetjevo in Moskou. De Russische Vladimir Poetin heeft al aangegeven dat Snowden zich technisch gezien niet op Russisch grondgebied bevind en dat hij niet van plan is hem uit te leveren aan de VS.

Obama heeft geen contact opgenomen met Poetin of met de Chinese president Xi Jinping om te vragen Snowden te overhandigen. Voordat hij naar Rusland vloog zat Snowden enkele weken in Hong Kong. "Ik zou dat niet moeten hoeven doen", aldus Obama. "Mijn verwachting is nog steeds dat Rusland en andere landen die hebben gesproken over mogelijk asiel verlenen aan Snowden beseffen dat ze deel uitmaken van een internationale gemeenschap en dat ze zich aan internationale wetgeving houden."

Het feit dat de kwestie-Snowden tot de verbeelding spreekt verbaast Obama niet, zei hij. "Ik snap dat het een fascinerend verhaal is. Er zal ongetwijfeld op een later moment een tv-film over worden gemaakt."