NOC*NSF geschokt door bevindingen Sorgdrager

Het NOC*NSF is geschokt door de bevindingen van de antidopingcommissie onder leiding van oud-minister Winnie Sorgdrager. Dat laat voorzitter André Bolhuis weten in een brief aan Sorgdrager. De commissie presenteerde maandagochtend in Den Haag een rapport waaruit blijkt dat er in het Nederlandse wielrennen structureel doping werd gebruikt.

"We wisten natuurlijk dat er het een en ander mis was", schrijft Bolhuis. "Maar dat de overgrote meerderheid mee ging in het gebruik van epo en andere dopingmiddelen, vanwege het structurele kwaliteitsverschil met de concurrentie, de kansloze uitgangspositie in belangrijke wedstrijden en vanwege de scherpe kritiek op de tegenvallende prestaties in de publieke opinie, is ronduit schokkend te noemen."

Volgens Sorgdrager reden er eind jaren negentig en aan het begin van deze eeuw amper Nederlandse renners clean. Ze pleit voor gedragsverandering en voor verbetering van de organisatiestructuur en het antidopingbeleid. "U beschrijft met uw commissie een sportpraktijk waar ik van geschrokken ben", aldus Bolhuis, die het onderzoek roemt.

"Om de sport zo veel mogelijk dopingvrij te houden, maar ook om andere uitwassen te voorkomen zoals seksuele intimidatie of matchfixing, hebben we sterke landelijke sportorganisaties nodig die handelen in het belang van alle sporters", benadrukt de preses van sportkoepel NOCNSF.

Bolhuis ziet wel wat in het idee om met vertrouwenspersonen en meldpunten te gaan werken. "Dopinggebruik moet uit de anonimiteit en iedereen zou er open over moeten willen en durven praten. Wij vinden dat dit niet nog eens mag gebeuren, niet bij het wielrennen en niet bij andere sporten. Daar zullen we alert op moeten zijn."