Nederlandse economie krimpt harder

De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 0,8 procent. Volgend jaar volgt bij ongewijzigd beleid een bescheiden groei van een half procent. Dat is de verwachting die De Nederlandsche Bank (DNB) maandag uitspreekt in haar halfjaarlijkse raming. De krimp is daarmee 0,2 procentpunt sterker dan in de vorige raming werd verwacht.

Het reëel beschikbaar inkomen van Nederlandse huishoudens daalt dit jaar naar verwachting met 3,8 procent, na vorig jaar ook al met ruim drie procent te zijn afgenomen. Nederlanders maken volgens DNB 'uitzonderlijk' veel gebruik van hun spaargeld en andere reserves om hun bestedingen enigszins op peil te houden.

Door het dalende beschikbare inkomen consumeren Nederlanders dit jaar en komend jaar minder. De consumptie daalt dit jaar met twee en volgend jaar met 1,8 procent. Voor 2015 raamt DNB een nulgroei. Huishoudens geven geleidelijk minder uit, in aanpassing op het verminderde inkomen. Ook de afname van het huizenvermogen speelt hierbij een rol.

De werkgelegenheid krimpt dit jaar fors, met 1,2 procent. Het aantal banen in het bedrijfsleven neemt af met ongeveer 85 duizend. Bij de overheid daalt het banenaantal met vijftienduizend. In toenemende mate worden ook vaste banen geschrapt.

De dalende werkgelegenheid leidt ertoe dat de werkloosheid scherp oploopt. Halverwege 2014 bereikt de werkloosheid het hoogste punt met 7,2 procent van de beroepsbevolking. Daarna neemt deze geleidelijk af. Momenteel staat de werkloosheid op 6,5 procent.

DNB voorziet langzaam herstel pas in 2015. Dan trekt de economie aan onder invloed van een gunstiger economisch beeld wereldwijd. De economische groei in Nederland komt dan naar verwachting uit op 1,1 procent.