Rutte op bezoek in Afghanistan

Premier Mark Rutte (VVD) heeft zaterdag een bezoek gebracht aan de Nederlandse politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz. Dat meldt het ministerie van Defensie. Rutte sprak onder meer met Afghaanse politietrainers en agenten, en liet zich bijpraten over de voorbereidingen van de beëindiging van de missie vanaf juli.

Rutte sprak in Afghanistan zijn trots uit over de inzet en de resultaten van de Nederlandse militairen, diplomaten en politieagenten. "Onze mensen hebben geweldig werk gedaan in Kunduz. We hebben meer dan zevenhonderd opleidingen aan politieagenten gegeven." De Afghaanse politie kan volgens Rutte nu zelf de opleiding verzorgen.

De premier werd bij zijn bezoek begeleid door plaatsvervangend commandant der strijdkrachten luitenant-generaal Hans Wehren en door ambassadeur Han Peters. Behalve Kunduz bezochten ze ook Mazar-e-Sharif, waar vier Nederlandse F-16's gelegerd zijn.

Nederland vertrekt per 1 juli uit Afghanistan. De missie had aanvankelijk tot eind 2014 moeten duren. Reden voor het vroegere vertrek is het besluit van Duitsland om hun troepen terug te trekken uit Kunduz. De Duitsers zorgen voor de militaire bescherming van de Nederlanders.

Voor 1 november moeten alle politietrainers thuis zijn. De F-16's blijven wel. Ook de Nederlanders die zich inzetten voor de opbouw van de rechtstaat blijven in Afganistan.