Klanten voedselbank gratis naar Rijksmuseum

De musea aan het Amsterdamse Museumplein gaan maandelijks toegangskaarten uitdelen bij voedselbanken in de stad. Het Van Gogh Museum, Stedelijk Museum en Rijksmuseum willen de toegankelijkheid van musea vergroten voor klanten van de voedselbank, hebben zij dinsdag laten weten.

De zogenoemde Voedselbank Cultuur is een initiatief van toneelgroep Orkater en is gestoeld op het idee dat een groeiend aantal mensen dat aanklopt bij de voedselbank geen middelen heeft om in contact te komen met kunst en cultuur.

Een reeks theaters begon eind vorig jaar met het aanbieden van onverkochte plaatsen aan bezoekers van de voedselbank. Inmiddels hebben zich ruim zestig instellingen aangesloten bij het project, waaronder filmmuseum Eye, Holland Festival en het Delamar Theater.

"Het is belangrijk kunst en cultuur toegankelijk te maken voor mensen die daar wel interesse in hebben maar niet de mogelijkheden hebben dit tot zich te nemen", laat Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum in een verklaring weten. "We hopen dat we met onze steun aan dit initiatief de drempel voor een bezoek kunnen verlagen."