Rotterdam neemt voorsprong in mannenfinale

Rotterdam heeft zondag in eigen huis het eerste finaleduel bij de mannen gewonnen. Oranje Zwart werd met 2-0 verslagen, dankzij een treffer van Steve Edwards. Zondag wacht de return in Eindhoven.

Na tien tamme openingsminuten nam Rotterdam het heft in handen. Het overwicht van de thuisploeg leidde tot twee strafcorners in de eerste twintig minuten. Bij nummer twee was het prijs. Edwards reageerde attent op een cornerrebound, de Nieuw-Zeelander tikte van dichtbij de openingstreffer binnen.

Rotterdam kreeg mogelijkheden om voor rust de voorsprong te verdubbelen, maar een fiks aantal kansen – zowel grote als kleine – leverden geen resultaat op. OZ hield, met soms meer geluk dan wijsheid, stand in de storm en kwam aan het eind van de eerste helft weer wat tot leven.

Gevaarlijk werden de bezoekers pas nadat Mark Knowles in de tweede helft een gele kaart ontving. Terwijl de Australische topper op de bank zat, kreeg Jelle Galema een vrije schotkans. Zijn inzet spatte echter uiteen op de legguards van Pirmin Blaak, die kort daarop een hachelijk moment beleefde toen hij het zicht op de bal kwijt leek te zijn.

In de slotfase ging OZ steeds nadrukkelijker op jacht naar de gelijkmaker. Het lukte de Eindhovenaren echter niet om een gaatje te vinden in de ijzersterke organisatie van Rotterdam. Sterker: in de slotminuut sloeg Rotterdam nogmaals toe: 2-0. Zondag mogen de Eindhovenaren voor eigen publiek proberen om de opgelopen schade te repareren. Rotterdam heeft dan de kans om hockeygeschiedenis te schrijven: het kan de eerste titel worden voor de ploeg uit de havenstad.