Vietnam gebruikt eigen chemicaliën voor executies

Vietnam heeft woensdag een nieuwe wet aangenomen die het mogelijk maakt om de doodstraf uit te voeren met chemicaliën die in eigen land geproduceerd zijn. Vietnam heeft de wet gewijzigd, omdat de Europese Unie een exportverbod had ingesteld op chemicaliën die gebruikt werden voor dodelijke injecties. In Viëtnam wachten 530 mensen op de voltrekking van hun doodsvonnis.

In de oude Vietnamese wet was vastgelegd welke chemicaliën moesten worden gebruikt voor een dodelijke injectie. De EU is van mening dat de doodstraf een schending is van de mensenrechten en weigerde daarom de chemicaliën te leveren. Vietnam kan daardoor al sinds 2011 geen doodsvonnissen meer voltrekken. Voor die tijd werd in Vietnam de doodstraf uitgevoerd middels het vuurpeloton.

In de nieuwe wet staan niet langer de chemicaliën genoemd, waardoor Vietnam nu zelf de chemische stoffen voor de injecties kan produceren. De wet wordt op 27 juni van kracht.

De EU had gehoopt dat het exportverbod op de chemicaliën tot gevolg zou hebben dat Vietnam een moratorium in zou stellen op de doodstraf. "Een moratorium zou een positief teken zijn geweest in een tijd dat we dergelijke positieve tekens hard nodig hebben", aldus EU-ambassadeur Franz Jessen. Vietnam staat onder grote internationale druk om de mensenrechten te respecteren. Volgens waarnemers is dit de laatste twee jaar snel achteruit gegaan.