Agent mee bij huisbezoeken Haagse rechters

Haagse rechters krijgen voortaan begeleiding van een agent tijdens huisbezoeken bij mensen voor wie een gedwongen opname in een psychiatrische kliniek is aangevraagd. Aanleiding is een incident waarbij een rechter vorige maand werd aangevallen.

Het slachtoffer werd tijdens een huisbezoek belaagd door een man voor wie gedwongen opname was aangevraagd. Hij sloeg haar met een onbekend voorwerp. Ze raakte zwaargewond aan hand, vingers en hoofd.

Met de Haagse instellingen Parnassia, Rivierduinen en Delflanden zijn afspraken gemaakt. Zo zijn voortaan standaard begeleiders van de parketpolitie aanwezig die kunnen ingrijpen als de situatie dreigt te escaleren. Rechters worden verder vooraf geïnformeerd over de gemoedstoestand van de persoon die wordt bezocht en of er een veiligheidsrisico is.

De rechtbank wil samen met politie, justitie, ggz en de advocatuur onderzoeken op welke manier de veiligheid van rechters verder kan worden verbeterd. Ook een landelijke expertgroep van rechters die deze bezoeken aflegt, buigt zich over de vraag of aanvullende maatregelen nodig zijn.

Rechters leggen vergezeld door een griffier dagelijks huisbezoeken af om te beslissen over de aanvraag voor opname in een kliniek. Dat gebeurt thuis of in psychiatrische klinieken. Tot nu toe was daar nooit beveiliging bij aanwezig. Een woordvoerder van de rechtbank in Den Haag laat weten dat de maatregel voor zover bekend alleen voor de regio Den Haag geldt.