Telefilm De Nieuwe Wereld wint in Washington

De Nederlandse televisiefilm De Nieuwe Wereld is afgelopen weekend tijdens het Filmfest DC in Washington in de prijzen gevallen. Het drama van regisseur Jaap van Heusden en met Bianca Krijgsman in de hoofdrol won de Signis-award.

Deze prijs wordt toegekend aan de film die het best laat zien hoe het is om mens te zijn in een dynamische en uitdagende wereld. Signis is een rooms-katholieke organisatie voor mensen die werkzaam zijn in de communicatie. De organisatie streeft actief naar het verspreiden van het evangelie via moderne media.

De 44-jarige Krijgsman is in De Nieuwe Wereld te zien als Mirte, een schoonmaakster op het aanmeldcentrum voor asielzoekers bij Schiphol. Door routine probeert de weerbarstige vrouw haar pijnlijke verleden weg te drukken en grip te houden op haar bestaan. Tot Luc arriveert, een West-Afrikaanse vluchteling.

Luc is niet onder de indruk van Mirtes agressie en irriteert en confronteert haar. Tijdens de tien dagen van zijn asielprocedure leiden hun ontmoetingen tot een onverwachte relatie die Mirtes leven en gevoelens steeds verder loswrikken.

De Nieuwe Wereld ging dit jaar in première op het International Film Festival Rotterdam en beleefde op 20 april zijn tv-première.