Geen geld voor schade overstroming Slenaken

Het rijk komt niet tegemoet in de kosten die zijn ontstaan na een plotselinge overstroming vorig jaar juli in het Limburgse Slenaken. Volgens minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is geen sprake van een ramp.

Opstelten heeft een verzoek om het toepassen van de Wet tegemoetkoming schade (WTS) afgewezen. Dat meldt vrijdag de gemeente Gulpen-Wittem, waar Slenaken onder valt.

Volgens burgemeester Bas van den Tillaar was de aard en de omvang van de gebeurtenis 'zeer uitzonderlijk en extreem'. "De impact van de overstroming was voor zowel de burgers, het landschap, de bedrijven als het toerisme zeer heftig", stelt hij in een verklaring.

Het college gaat niet in beroep tegen de beslissing. De gemeente gaat zich nu richten op het treffen van preventieve maatregelen om overstromingen vanuit rivier de Gulp in de toekomst te voorkomen.

Forse regenval in de Belgische Ardennen leidde op 28 juli tot een extreem hoge waterafvoer in de Gulp. Het water steeg zo snel dat diverse woningen en bedrijven in Slenaken en het nabijgelegen Beutenaken onder water kwamen te staan. Er was sprake van een 'flashflood'. Bij dit voor Nederland zeldzame verschijnsel verdwijnt het water weer net zo snel als het is opgekomen.