Rutte blij met akkoord

Premier Mark Rutte (VVD) omschrijft het donderdag gesloten akkoord met de sociale partners als 'historisch'. Dat zei de premier donderdagavond tijdens de persconferentie in Den Haag waar hij het akkoord toelichtte.

Nederland kan volgens hem de komende decennia vooruit met het akkoord. Het is een akkoord 'dat de Nederlandse samenleving verder brengt'. Hij deelde grote complimenten uit aan de sociale partners.

"Iedereen heeft geknokt voor zijn eigen opvattingen. Maar er was ook een gedeelde overtuiging en een gemeenschappelijk doel. We vinden namelijk allemaal dat we in een van de mooiste landen van de wereld wonen en we willen allemaal dat dat zo blijft."

Maar iedereen beseft dat veranderingen en verbeteringen nodig zijn. Dat niets doen geen optie is. Die instelling heeft echt geholpen om er samen met elkaar uit te komen, aldus Rutte.

Volgens de premier staat het akkoord helemaal in het teken van werk. Ook vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) toonde zich in zijn nopjes met wat hij het Mondriaanakkoord noemde, naar het Haagse Mondriaancollege waar het overleg plaatsvond.