[PL Darts] Voorbeschouwing week 10

De rode streep is definitief getrokken in de Premier League of Darts. Wes Newton en Gary Anderson konden in negen speelweken niet voldoende imponeren en waren rechtshalve ook degenen met het minste aantal punten. De strijd om de play-off tickets belooft wellicht nog spannender te worden dan het gevecht om lijfsbehoud, want het verschil tussen de nummers één en zes is slechts twee punten.

In de Motorpoint Arena in Sheffield zullen mede-koplopers Michael van Gerwen en James wade het in de laatste partij van de avond tegen elkaar opnemen. De 23-jarige Nederlander zal eerder op de avond ook nog in actie komen tegen Phil Taylor. Raymond van Barneveld, de derde lijstaanvoerder, krijgt te maken met Andy Hamilton.

Programma speelronde 10:

Robert Thornton (Sch) vs Simon Whitlock (Aus)
Adrian Lewis (Eng) vs James Wade (Eng)
Michael van Gerwen (Ned) vs Phil Taylor (Eng)
Andy Hamilton (Eng) vs Raymond van Barneveld (Ned)
James Wade (Eng) vs Michael van Gerwen (Ned)

  

Michael van Gerwen en James Wade spelen beide morgenavond beide twee keer. Voor de Nederlander is het nadeel het grootst, aangezien hij slechts één wedstrijd rust heeft. Mocht Van Gerwen in zijn bekende 'flow' geraken zal hij één wedstrijd pauze er juist één teveel vinden. Mighty Mike heeft in elk geval nog een appeltje te schillen met de Premier League-kampioen van 2009. Eind vorige maand stonden ze in de eerste competitiehelft tegenover elkaar, toen trok Wade met 7-4 aan het langste eind.

In de eerdere Premier League-ontmoeting had Van Gerwen duidelijk het betere gemiddelde, 104.43 punten tegenover 98.51. Wade daarentegen was veel scherper in het finishen: 63.64% tegenover 26.67%. "Scoring for show, doubles for dough", zei dartslegende Bobby George eens. Van Gerwen zal het morgen tegen de man uit Aldershot zeker niet gemakkelijk krijgen. Het is de vraag of de tempowisselingen van Wade Van Gerwen uit zijn ritme kunnen halen.

Ook is van belang hoe beide spelers hun eerste partij van de avond verteren. Van Gerwen speelt in de derde wedstrijd tegen Phil Taylor. Op de eerste speeldag debuteerde de Brabander met een 6-6 gelijkspel tegen de man uit Stoke-on-Trent. Toen liet hij vijf matchdarts liggen om revanche te nemen voor de verloren WK-finale begin dit jaar. Taylor is momenteel niet in zijn beste doen. The Power won slechts vier van zijn negen wedstrijden en heeft nu al meer verliespunten dan ooit. De achterstand op de vierde plek is weliswaar slechts één punt, maar de huidige top-vier lijkt op dit moment simpelweg beter in vorm dan de 52-jarige veelvraat.

Bovendien ligt ook stadsgenoot Andy Hamilton op de loer. De vicewereldkampioen van 2012 staat momenteel zesde op de ranglijst en heeft nog alle kans om op een play-offticket. The Hammer neemt het morgen op tegen Raymond van Barneveld. Qua talent lijkt hij iets tekort te komen om de Hagenaar onderuit te halen maar dit weet hij te compenseren met een ongekende dosis vechtlust.

Opvallend genoeg laat Van Barneveld zich vrijwel nooit vastspijkeren door The Hammer. Barney won maarliefst achttien van de 21 voorgaande potjes tegen Hamilton, tegenover één remise en twee nederlagen. De laatste ontmoeting, vorige maand in Minehead, ging wel verloren. Indien Van Barneveld wint, lijkt de eerste concurrent te zijn afgeschud in de strijd om een play-offticket.

Deze week is de Premier League live te zien op TV via RTL7 op donderdag 11 april vanaf 23.30 uur. Op vrijdag is er een ruime samenvatting van de gespeelde wedstrijden te zien rond de klok van 22.00 uur op RTL7. Alle wedstrijden van de Premier league zijn elke donderdag live te volgen via de live stream van RTL7darts.nl.