Laatste N-Koreanen vertrokken uit Kaesong

De laatste Noord-Koreaanse arbeiders zijn dinsdagochtend vertrokken uit het industriële complex Kaesong. Maandag maakte Pyongyang al bekend dat het Noord-Koreaanse personeel wordt weggehaald en dat alle activiteiten worden opgeschort. Het complex was dinsdag een spookstad; slechts een paar honderd Zuid-Koreaanse medewerkers zijn achtergebleven.

Op het industriecomplex, dat net over de grens in Noord-Korea ligt, werkten Noord- en Zuid-Korea sinds 2004 samen. Zuid-Koreaanse fabrieken maakten er gebruik van de goedkope Noord-Koreaanse arbeidskrachten. Er zijn in totaal ongeveer 120 bedrijven gevestigd waar 53 duizend Noord-Koreanen emplooi hadden gevonden. Dat alle Noord-Koreaanse arbeiders nu worden weggehaald is een teken dat Pyongyang bereid is de toch al gammele economie verder op het spel te zetten om zijn woede over de sancties die tegen het land zijn ingesteld duidelijk te maken.

In een verklaring zei Kim Yang Gon, partijsecretaris van de Koreaanse Arbeiderspartij, dat nu wordt bekeken of het complex permanent gesloten wordt. 'Hoe de situatie zich ontwikkelt in de komende dagen hangt volledig af van de houding van de Zuid-Koreaanse autoriteiten', aldus Kim. Wat er nu gaat gebeuren met de paar honderd Zuid-Koreanen die in het complex zijn achtergebleven is niet duidelijk.

Het Zuid-Koreaanse ministerie voor hereniging zei dat Zuid-Korea 'kalm en krachtig' zal handelen en alles in het werk zal stellen om de veiligheid van de Zuid-Koreanen in Kaesong te waarborgen.