'Man in cel Colombia mag ambassade niet spreken'

Een Nederlandse man die onder erbarmelijke omstandigheden vastzit in Colombia wordt contact met de ambassade en een advocaat ontzegd. Dat zegt hij woensdag vanuit de gevangenis tegen het Colombiaanse radiostation Caracol.

De man zit volgens eigen zeggen met ruim 35 personen in een cel die bedoeld is voor vijf gedetineerden. De cel van de gevangenis in de Colombiaanse hoofdstad Bogota is volgens de Nederlander zo klein dat de gevangenen boven op elkaar moeten slapen, wat volgens hem voor de verspreiding van ziektes zorgt. "Ze houden ons hier als honden", zegt hij.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kon niet direct reageren op de situatie van de Nederlander. Volgens cijfers van het ministerie zitten in het Zuid-Amerikaanse land 23 Nederlanders in de gevangenis.

Een lokale ombudsman zegt dat de cellen in het complex waar de Nederlander vastzit, bedoeld zijn om gevangenen maximaal 36 uur vast te houden. Dit terwijl veel gedetineerden er al tot twee maanden vastzitten. Zij zouden staand moeten slapen en hun behoefte in flessen doen.

Gevangenisautoriteiten worden opgeroepen maatregelen te nemen.