Schippers wil openheid van Boogerd

Wielrenner Michael Boogerd moet volledige openheid van zaken geven over wat hij weet van dopinggebruik in de wielersport. "Hij is het aan de nieuwe generatie verplicht", zegt minister van Sport Edith Schippers (VVD) donderdag in De Telegraaf.

Boogerd biechtte woensdag in verschillende media op dat hij gedurende zijn hele carrière doping heeft gebruikt. Tussen 1997 en 2007 gebruikte hij epo en cortisonen en onderging hij bloedtransfusies. Hij heeft aangegeven niet van plan te zijn uit de school te klappen over collega's en begeleiders in ruil voor strafvermindering. "Ik ben geen verrader en hou mijn principes overeind", zei hij daarover in De Telegraaf.

"Hij moet eens goed nadenken over wat hij de nieuwe generatie wielrenners aandoet, die keihard werkt en door het verleden belast wordt", zegt Schippers in de krant. "Bovendien moet hij aan het overleven van de sport denken."

De bekentenis van Boogerd was voor de minister geen grote verrassing. "Dat zegt natuurlijk wel wat. In die periode was dopinggebruik een groepsproces." De minister verwacht dat meer wielrenners schoon schip maken.


Schippers wil volledige openheid van Boogerd (Foto: Novum)