Recordwerkloosheid in eurozone

De werkloosheid in de eurozone is in januari opgelopen tot 11,9 procent. Dat is 0,1 procentpunt hoger dan de recordhoogte die in december werd bereikt. In totaal steeg het aantal werklozen met 222 duizend tot negentien miljoen mensen. Nederland heeft een van de laagste werkloosheidscijfers. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat vrijdag.

In Nederland was de werkloosheid volgens de definitie van Eurostat opgelopen van 5,8 procent in december, naar zes procent in januari. Alleen Oostenrijk, Duitsland en Luxemburg hadden in de muntunie een lagere werkloosheid.Volgens de definitie van het Centraal Bureau voor de Statistiek lag de werkloosheid in januari op 7,5 procent. In Griekenland en Spanje was de werkloosheid het hoogst, met respectievelijk 27 en 26,2 procent.

De werkloosheid in de eurozone stijgt al sinds het begin van 2011. In januari vorig jaar stond de werkloosheid nog ruim een procentpunt lager op 10,8 procent. De jeugdwerkloosheid is in diezelfde periode opgelopen van 21,9 procent tot 24,2 procent. In totaal zijn 3,6 miljoen mensen onder de 25 jaar werkloos in de muntunie.