Horecazaken draaien iets hogere omzet

De Nederlandse horeca heeft in het vierde kwartaal 0,6 procent meer omzet geboekt dan in dezelfde periode in 2011. De groei is voornamelijk toe te schrijven aan hogere prijzen. Het aantal consumpties daalde met 1,3 procent, blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Hotels zagen hun omzet in het vierde kwartaal voor het eerst in 2012 dalen, met 0,2 procent. Cafés kampten met de grootste omzetdaling, zij leverden 1,2 procent in. Consumpties in cafés werden, mede door de btw-verhoging op 1 oktober, gemiddeld drie procent duurder.

De prijzen in restaurants stegen met gemiddeld 1,8 procent. Restaurants deden het verder met een omzettoename van 2,9 procent en een volumetoename van 1,1 procent beter dan de overige horecabranches.

Over heel 2012 boekten de Nederlandse hotels, cafés en restaurants anderhalf procent meer omzet. Het aantal consumpties daalde echter wel met 0,3 procent, na een positief eerste kwartaal waarin bijna twee procent meer buitenshuis werd gegeten en gedronken.