Oldenzalers nemen deel aan historisch DNA-onderzoek

In Oldenzaal hebben zaterdag tientallen mannen wangslijm afgestaan in een zoektocht naar een DNA-match met rondom de Sint Plechelmusbasiliek opgegraven skeletten in de Overijsselse plaats. In totaal staan zo'n 124 mannen DNA af. Van hen is eerder aangetoond dat hun voorouders de afgelopen tweehonderd jaar in Oldenzaal hebben gewoond.

Sinds ongeveer 700 tot 1900 werden ongeveer veertig- tot vijftigduizend mensen begraven rondom de basiliek, aldus de gemeente zaterdag. Vanwege de herinrichting van het Sint Plechelmusplein vonden bij de basiliek opgravingen plaats. Daarbij zijn onder meer de resten van zo'n drieduizend mensen opgegraven.

Van slechts een deel van de opgegraven mensen wordt DNA-materiaal meegenomen in het DNA-onderzoek. Bij de deelnemers bij wie geen DNA-match wordt gevonden, hoeft dit dus niet te betekenen dat van hen geen voorouders rond de basiliek zijn begraven, aldus de gemeente.

De gemeente hoopt dat het onderzoek onder meer inzicht geeft in de herkomst van de mensen die rond de basiliek zijn begraven. Op de opgegraven mensen wordt nog meer onderzoek verricht, wat een schat aan informatie moet opleveren, zoals gegevens over de demografische samenstelling van de bevolking, gezondheidskenmerken, doodsoorzaken en leefpatronen.

De kosten voor het archeologisch onderzoek bedragen 1,9 miljoen euro. Dat wordt betaald door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Het DNA-onderzoek komt voor rekening van het Leids Universitair Medisch Centrum. De resultaten worden begin 2015 verwacht. Het wangslijm van de 124 deelnemende inwoners wordt na het onderzoek vernietigd.