[Dakar] Faria grijpt leiding bij de motoren

Ruben Faria is de nieuwe leider in het motorenklassement. De Portugees werd in de 466 kilometer lange negende etappe tussen San Miguel de Tucuman naar Cordoba vierde op bijna acht minuten achterstand van dagwinnaar Cyril Despres. Frans Verhoeven werd veertiende op ruim 21 minuten van de dagwinnaar.

Voor klassementsleider David Casteu ging het helemaal mis. De Fransman reed een koe aan en blesseerde hierbij zijn schouder. Hij kon verder, maar had naast zijn kwetsuur problemen met de benzinetank, waardoor hij ruim twee uur verloor. Despres draaide juist het gas helemaal open om zijn achterstand in het klassement te verkleinen. De Fransman won eenvoudig de etappe met een voorsprong van ruim vier minuten op Joan Barreda Bort en ruim vijf minuten op de Italiaan Alessandro Botturi.

In het klassement leidt Faria met zeven minuten voorsprong op Despres en ruim negen minuten op Francisco Lopez. Casteu zakte naar een 21e plaats op 1.50 uur van de leider. Verhoeven is de beste Nederlander op 55 minuten van Faria. Hij klom vandaag naar een vijftiende plaats.

Bij de quads zegevierde de Pool Lukasz Laskawiec met een minuut voorsprong op Marcos Patronelli. Kees Koolen kende een uitstekende dag met een dertiende plaats, op bijna een half uur van de dagwinnaar. In het klassement heeft Patronelli anderhalf uur voorsprong op Ignacio Nicolas Casale. Koolen staat zestiende op 9.30 uur achterstand.