Bidden via Twitter nieuwste rage onder gelovigen

De kerk is al geruime tijd haar invloed op de bevolking aan het verliezen. Konden ze vroeger op totalitaire wijze hun denken aan iedereen opdringen, tegenwoordig kunnen ze buiten de kerkdienst nog amper invloed uitoefenen. Twee theologen hebben daar nu deels een oplossing voor gevonden: bidden via Twitter, ofte twidden.

Om te laten zien dat zelfs aartsvijanden kunnen samenwerken als ze daarbij een stukje macht kunnen herwinnen, hebben de protestantse theoloog Tom Mikkers en de katholieke mediawetenschapper Eric van den Berg samen het twidden bedacht. Mensen konden daaraan deelnemen met de hashtag #weekvanhetgebed. Later kwam daar de hashtag #vierwoordengebed bij, waarbij mensen telkens vier woorden van een gebed aanvulden.

Mikkers vertelt dat hoewel twidden eigenlijk weinig vroom is, het een uitstekend middel is om sociale controle op parochianen uit te oefenen en nieuwe zieltjes te winnen: "Een gebed heeft voor mij een introspectief karakter, en daar is Twitter nu niet bepaald de ideale setting voor. Maar twidden heeft wel het gemeenschapsaspect, het is laagdrempelig en het overstijgt de grenzen tussen de verschillende gezindten."

De machtswellust van de georganiseerde religie laat zich duidelijk niet stoppen door landsgrenzen, want nu gaan ook de Vlamingen er mee aan de slag. Omdat indoctrinatie niet vroeg genoeg kan beginnen heeft de vzw Thomas, gericht op docenten rooms-katholieke godsdienst, nu een voorlichtingspakket voor het secundaire onderwijs gemaakt.

Didier Pollefeyt, theoloog aan de KU Leuven en stichter van vzw Thomas, ziet een goede manier om een nieuwe ronde van proselitisme te beginnen: "Het is een hedendaagse manier om jongeren met bidden en met religie in contact te brengen." Toch is hij er niet blind voor dat sommige heel handige bekeringstrucjes ontbreken: "Het lichamelijke, rituele aspect ontbreekt. Het knielen, het aanraken van het kruis, de geur van wierook."

Volgens het Vaticaan is er geen probleem met bidden via internet, alleen sacramenten mogen niet virtueel toegediend worden. Volgens Bijbel is het echter zondig om te bidden in het openbaar, aldus Matteüs 6:5-6.