Bloed in pompoen is van onthoofde Lodewijk XVI

Het bloed op een in een oude sierpompoen bewaard stuk stof is van Lodewijk XVI. Dat zeggen wetenschappers die een DNA-monster op de stof hebben geanalyseerd en vergeleken met DNA van de Franse koning Hendrik IV. Hun bevindingen zijn woensdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Forensic Science International.

Lodewijk XVI is in de mannelijke lijn een directe afstammeling van Hendrik IV, van elkaar gescheiden door zeven generaties en anderhalve eeuw. In 2010 werd vastgesteld dat een gemummificeerd hoofd dat al grote gelijkenis vertoonde met portretten van de vroegere koning inderdaad van Hendrik is.

DNA van dit hoofd is gebruikt om te onderzoeken of het DNA-materiaal op de stof in de sierpompoen eveneens van koninklijke bloede is. Een zeer zeldzame genetische eigenschap in het DNA van Hendrik werd ook aangetroffen in het DNA van het bloed. De kans dat de twee monsters toebehoren aan twee mannelijke verwanten achten de wetenschappers zo groot, dat zij concluderen dat het in het ene geval inderdaad om Hendrik IV en in het andere om Lodewijk XVI gaat.