Plan Olympische Spelen zonder discussie geschrapt

Het plan om de Olympische Spelen van 2028 in Nederland te organiseren is tijdens de kabinetsformatie zonder pardon geschrapt. Dat gebeurde in een sessie over onderwerpen die als klein en onomstreden werden beschouwd. Dat schrijft Het Parool zaterdag in een reconstructie.

Volgens de krant was informateur Wouter Bos niet eens aanwezig toen de VVD en PvdA met een enkele pennenstreek tijdens een 'veegsessie' het plan waar acht jaar lang aan was gewerkt en gelobbyd werd geschrapt. Een betrokkene zegt dat dat vrijwel zonder discussie ging. "Iedereen vond het een disproportioneel avontuur en risico", aldus de ingewijde.

Het schrappen van de plannen rondom de Spelen kwam voor veel betrokkenen onverwacht. Ambtenaren die lijstjes met bezuinigingsmogelijkheden hadden opgesteld voor de formatie hadden die mogelijkheid er dan ook niet op gezet.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), een van de voorstanders van de Spelen, was verrast. Dat gold ook voor minister van Sport Edith Schippers (VVD), zegt voorzitter André Bolhuis van NOCNSF in de krant.


'Plan Olympische Spelen zonder discussie geschrapt' (Foto: Novum)