11 jaar voor moord op Russische journaliste

De Russische ex-politieagent Dmitri Pavljoetsjenkov heeft 11 jaar strafkamp gekregen voor medeplichtigheid aan de moord op journaliste Anna Politkovskaja in 2006. Ook moet de veroordeelde omgerekend ongeveer 75.000 euro schadevergoeding betalen aan de familie van Politkovskaja. Dat meldde het Russische persbureau Interfax vrijdag.

Anna Politkovskaja was een vooraanstaand journalist van het kritische weekblad Novaya Gazeta. Ze uitte felle kritiek op de regering van Poetin en werd op 7 oktober 2006 doodgeschoten. Haar dood is vaak in verband gebracht met de Russische overheid. De rechtbank in Moskou acht bewezen dat Pavljoetsjenkov het pistool gaf aan de Tsjetsjeen Roestam Machmoedov die de moord gepleegd zou hebben. Ook regelde hij het bespieden van het appartement van de journaliste.

Het onderzoek naar Machmoedov loopt nog. Volgens de aanklager is Lom-Ali Gaitjoekajev het meesterbrein achter de moord. Hij vormde een bende criminelen na daarvoor opdracht te hebben gekregen van hogerhand. Gaitjoekajev zit momenteel een straf uit voor de moord op een zakenman in 2007.

11 jaar voor moord op Russische journaliste
11 jaar voor moord op Russische journaliste (Foto: ANP)