Helikoptercrash Maasvlakte waarschijnlijk door fout

Een fout van de piloot van de helikopter die in juni 2010 crashte op de Maasvlakte heeft mogelijk het ongeluk ingeleid. Ook is het mogelijk dat een passagier, die op de plaats van de tweede piloot zat, de crash heeft veroorzaakt. Dat meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid donderdag na onderzoek.

De helikopter maakte volgens de onderzoekers een draaiende beweging, die vervolgens niet werd gestopt. Het toestel kwam daarna in een snelle daling terecht en raakte onbestuurbaar. Er was vervolgens onvoldoende tijd om de ontstane situatie te corrigeren. Bij de crash vielen vier doden, een vijfde inzittende raakte ernstig gewond.

De onderzoeksraad acht een technische of medische oorzaak onwaarschijnlijk. De piloot heeft mogelijk onbedoeld de crash ingeleid met een verkeerde besturingsmanoeuvre. Een andere mogelijkheid is volgens de raad dat de passagier op de stoel van de tweede piloot per ongeluk een van de pedalen heeft geraakt. De helikopter was uitgerust met een dubbele bediening.

Volgens de voorschriften is het niet toegestaan dat er tijdens vluchten passagiers in de cockpit aanwezig zijn, tenzij de dubbele bediening wordt verwijderd. Die regels gelden echter alleen op commercieel luchtvervoer met burgerhelikopters.

Daar was in dit geval geen sprake van omdat de inzittenden, onder wie drie fotografen, opnamen maakten van de wielertocht Tour du Port. De vierde passagier was een medewerker van de organisatie van het evenement. Volgens de raad moet er nog eens kritisch worden gekeken naar de regelgeving omtrent het al dan niet verwijderen van de dubbele bediening.