Dijsselbloem: ingrijpen ECB bij alle banken

Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wil dat de Europese Centrale Bank (ECB) de bevoegdheid krijgt om bij alle banken in Europa te kunnen ingrijpen. Dat heeft de minister van Financiën woensdag gezegd voordat hij naar Brussel afreisde om met zijn collega's te praten over het bankentoezicht.

De ECB krijgt waarschijnlijk de bevoegdheid om in te grijpen bij noodlijdende banken die overheidssteun hebben gekregen. Ook de grote banken - waaronder de grote Nederlandse banken - zullen onder het toezicht vallen, omdat die systeemrelevant zijn. De discussie zal vooral gaan over het toezicht op kleine banken, zei Dijsselbloem.

Daarbij is het voor Nederland 'cruciaal' dat de ECB in elk geval de bevoegdheid krijgt om bij alle banken rechtstreeks te kunnen ingrijpen. Een aantal landen heeft namelijk heel veel kleine banken, die bij elkaar een risico kunnen vormen voor de economie. Als voorbeeld noemde hij de regionale Spaanse banken die grote risico's hebben genomen bij vastgoedprojecten.

Duitsland en Frankrijk zouden het inmiddels eens zijn geworden over een beperkt bankentoezicht, dat alleen voor grote banken en banken die hulp hebben gekregen geldt. De kleinere banken blijven onder nationaal toezicht, schreef de Süddeutsche Zeitung woensdag. De ECB zou nationale toezichthouders wel een aanwijzing kunnen geven en in bepaalde gevallen het toezicht naar zich toe kunnen trekken, aldus de Duitse krant.