Vier jaar cel voor fatale racepartij Den Haag

De 33-jarige man die in augustus iemand 'met een noodvaart' doodreed in de Weimarstraat in Den Haag moet vier jaar de gevangenis in. De Haagse rechtbank legde de straatracer vrijdag ook een rijontzegging van vijf jaar op. Het Openbaar Ministerie had respectievelijk vijf en zeven jaar geëist.

De beginnend bestuurder reed op 10 augustus met 107 kilometer per uur door het drukke winkelgebied en reed een 43-jarige Hagenaar aan die met zijn fiets aan de hand het zebrapad overstak. De man overleed aan zijn verwondingen.

De man was volgens het OM onder invloed van cannabis, maar dat acht de rechtbank niet bewezen. De straf viel daarom lager uit dan geëist. Toch is volgens de rechtbank sprake van doodslag, omdat hij zich met zijn 'buitensporige' rijgedrag in zijn BMW-5 niet bekommerde om de mogelijke gevolgen.

De 29-jarige bestuurder van een tweede auto die bij de racepartij was betrokken, werd eveneens opgepakt, net als twee andere inzittenden van beide auto's. Hij moet later voor de rechter verschijnen.