Prins Lex: Spelen middel, geen doel

Het naar Nederland halen van de Olympische Spelen (in 2028) is een middel, geen doel. Dat zei prins Willem-Alexander zaterdag op Papendal, bij festiviteiten rond het 100-jarig jubileum van sportkoepel NOC*NSF. "In het concept-regeerakkoord staat dat de regering er aan wil bijdragen de sport in ons land op olympisch niveau te krijgen. Dat is het doel. Ook voor mij. Laten we dat met z'n allen, top- en breedtesport, gaan doen."

Wel gaf de prins toe altijd een promotor te zijn geweest van Olympische Spelen in Nederland. De nieuwe regering staat op het standpunt dat dit in tijden van crisis vooralsnog een te kostbare zaak is.

Willem-Alexander ging ook in op het thema van de dag op Papendal, het belang van de sport. Dat noemde hij groot. "Sport is voor mij ook even de hersens schoonmaken, een moment om even aan jezelf te denken. En af en toe een beetje pijn lijden natuurlijk."

Over de festiviteiten op Papendal was hij enthousiast. "Het is waanzinnig om te zien hoeveel mensen hier kennismaken met sport. Niet alleen met die 28 disciplines die op de Olympische Spelen te bewonderen zijn, maar ook met al die prachtige sporten die er verder nog zijn."

Prins: Spelen middel, geen doel
Prins: Spelen middel, geen doel (Foto: ANP)