Raad Amersfoort is spookraadslid zat

De gemeenteraad in Amersfoort wil dat raadslid Mustafa Özcan zo snel mogelijk zijn zetel opgeeft. De man is al maanden niet in de raadszaal gezien, terwijl hij wel maandelijks 1700 euro opstrijkt voor zijn raadswerk.

De raad wil Özcan eigenlijk wegsturen, maar dat kan niet. De fractie van Trots op Nederland dient nu een motie in om het 'spookraadslid' zijn verdiende geld terug te laten betalen of te schenken aan een goed doel. Hij heeft volgens de partij al elf vergaderingen op rij overgeslagen. Özcan zit met zijn eenmansfractie Lijst Özcan in de raad. Hij stapte dit voorjaar op bij GroenLinks, dat de buik van hem vol had omdat hij zelden aanwezig was.

Trots-raadslid Ben van Koningsveld benadrukt dat Özcan niet kan worden gedwongen zijn geld in te leveren. "Het is bedoeld als krachtig signaal, een moreel appèl", zegt hij. Trots krijgt steun van vrijwel alle andere raadsleden.

Een wetsvoorstel van de PvdA kan in de toekomst mogelijk oplossing bieden. Daarin staat dat de vergoeding van raadsleden die een halfjaar niet komen opdagen stopgezet kan worden. Het voorstel ligt bij de Raad van State voor advies.