Ziekenhuis Gouda onderzoekt dossierlek

Het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda onderzoekt of de medische dossiers die toegankelijk waren via internet zijn ingekeken. Het ziekenhuis sluit niet uit dat dat het geval is geweest, laat het maandag weten.

Zondag werd duidelijk dat tientallen dossiers, waarin onder meer diagnoses, medische correspondentie, röntgenfoto's, echo's, scans en laboratoriumuitslagen staan onbeveiligd op het net stonden. Een hacker had het lek gevonden door een voor de hand liggend wachtwoord in te tikken. De server werd na ontdekking meteen offline gezet.

Behalve het onderzoek heeft het Goudse ziekenhuis ook enkele andere maatregelen genomen. Zo worden alle systeembeheerwachtwoorden gewijzigd en complexer gemaakt.

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) vraagt bedrijven en instellingen in een reactie op de berichtgeving rondom het lek om extra aandacht rondom het beveiligen van persoonsgegevens. Door het gebruiken van eenvoudige gebruikersnamen en wachtwoorden kunnen buitenstaanders makkelijk toegang krijgen tot de server, waarschuwt de dienst.

Het incident in het Groene Hart Ziekenhuis is 'hoogstwaarschijnlijk het topje van de ijsberg', zo denkt het NCSC. Behalve het gebruik van sterke wachtwoorden wordt bedrijven aangeraden altijd recente software te gebruiken.