Schadefonds nog leeg na eerste procesdag Haren

Het schadefonds dat het Openbaar Ministerie wil vullen met bijdragen van mensen die betrokken waren bij de rellen in Haren is na de eerste procesdag nog leeg. Justitie eiste van een aantal verdachten een bijdrage van enkele honderden euro's. De politierechter legde de straf niet op omdat er nog te veel onduidelijkheid is over de werking van het fonds.

De eerste vijf verdachten die betrokken waren bij de rellen in Haren hoorden maandag hun straf. De rechter legde hen in snelrechtzittingen onder meer cel- en werkstraffen op. Een verdachte werd vrijgesproken.

De eerste twee verdachten die terechtstonden kregen de hoogste straf met zestien dagen cel. Beide mannen zaten nog vast en zijn direct vrijgekomen. Twee andere verdachten kregen werkstraffen van tachtig en zestig uur. De laatste moet 350 euro schadevergoeding betalen aan een politieagent.

Dinsdag verschijnen nog eens twaalf verdachten voor de rechter. Op 15 en 29 oktober volgen twee zittingen voor minderjarigen. In totaal staan 39 verdachten terecht tijdens de vier zittingen.

In totaal zijn tot nu toe 47 mensen aangehouden. De laatste acht werden vrijdag opgepakt. De rellen ontstonden toen duizenden jongeren naar het Groningse dorp togen nadat een 16-jarig meisje haar verjaardagsfeestje op Facebook had aangekondigd. De relschoppers richten voor zeker een miljoen euro schade aan.

Het OM in Groningen gaf vrijdag aan in samenwerking met het Schadefonds Geweldsmisdrijven een fonds op te zetten om gedupeerden tegemoet te komen. Het fonds is nog in ontwikkeling. Er wordt gekeken naar manieren waarop bedragen kunnen worden geïnd bij daders, maar ook naar de wijze waarop tegemoetkomingen worden uitgekeerd en verdeeld.