Aanvoerder Fenerbahçe levert contract in

Alex, aanvoerder van Fenerbahçe, heeft besloten zijn contract in te leveren. De 35-jarige vedette, die al sinds 2004 onder contract staat bij de Turkse topclub, reageerde hiermee op het besluit van trainer Aykut Kocaman om hem terug te zetten naar het tweede elftal.

Fenerbahçe ging afgelopen zaterdag met 2-0 ten onder tegen Kasimpasaspor, de club waar doelman Andreas Isaksson het doel verdedigd. Deze uitslag was voor Kocaman genoeg om Alex, Cristian Baroni en voormalig FC Twente-speler Miroslav Stoch terug te zetten naar het tweede elftal.

Tijdens het duel werd Alex al in de rust naar de kant gehaald door de trainer. Kocaman staat onder druk bij Fener, aangezien hij tot dusver slechts twee van de zes duels wist te winnen.

De maatregel en verstrekkende gevolgen kunnen opvallend genoemd worden. Alex was sinds 2004 een dragende speler van Fenerbahçe. Vorig seizoen was hij nog goed voor veertien treffers, terwijl er twee weken terug nog een standbeeld voor de Braziliaan werd onthuld. "Fener is een speler kwijt, maar een supporter rijker", twitterde Alex.

De huidige prestaties van Fener, waar onze landgenoot Dirk Kuijt onder contract staat, lijken samen te hangen met een vormcrisis van Alex. De aanvoerder wist dit jaar alleen in de Europa League en de Turkse Supercup slechts één keer te scoren. In 2011 was de ploeg niet te kloppen, gezien de reeks van dertig duels zonder nederlaag. Alex had hier met 21 treffers een groot aandel in.

Eerder dit seizoen had Alex ook al een aanvaring met zijn trainer Kocaman. Voorafgaand het Champions League-duel met Spartak Moskou moest de Braziliaan openlijk zijn trainer omhelsen, om vervolgens pas na een uur als invaller het veld te betreden. Alex kon niet voorkomen dat Spartak zich ten koste van Fener plaatste voor de groepsfase van de Champions League.