Zoon steelt; moeder moet zitten

Een 46-jarige vrouw uit Zwolle is veroordeeld tot een week cel, omdat haar zoon een scootmobiel heeft gestolen. Het kind parkeerde de scootmobiel in de tuin. Zijn moeder had het ding wel gezien en haar zoon gevraagd hoe hij er aan kwam, maar nam genoegen met het antwoord dat hij de scootmobiel had gevonden.

De diefstal door de destijds 11-jarige jongen vond in 2010 plaats bij een supermarkt. De jongen stal eerst de sleutels van de scootmobiel, die het slachtoffer in het contact van haar vervoermiddel had laten zitten.

Toen de eigenaresse naar huis was geweest om haar reservesleutel te halen, kwam ze er bij de supermarkt achter dat haar scootmobiel was verdwenen. Die had de 11-jarige inmiddels meegenomen. De jongen was onder meer gaan toeren op het voertuig, om het vervolgens na de eerste dag in bosjes te parkeren. De tweede dag zette hij de scootmobiel echter in zijn tuin.

Zijn moeder heeft de jongen vervolgens nog wel gevraagd hoe hij er aan kwam, waarop hij aangaf het voertuig ergens te hebben gevonden. Ze stapte vervolgens niet naar de politie. De derde dag stond de politie echter bij haar voor de deur.

De bewering van de moeder dat ze nog wel van plan was naar de politie te stappen, gelooft de politierechter niet. De vrouw was niet aanwezig tijdens de zitting, dus ze kon haar bewering ook niet verder onderbouwen. De rechtbank acht haar daarom schuldig aan schuldheling. De vrouw moet nu ook een voorwaardelijke celstraf van een week die ze eerder opgelegd kreeg wegens diefstal uitzitten.