Miljoeneninvestering in concurrent ASML

De Veldhovense fabrikant van chipmachines ASML krijgt een Nederlandse concurrent. Het Delftse bedrijf Mapper Lithography heeft tachtig miljoen euro opgehaald bij een Russisch investeringsfonds en enkele andere investeerders. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend. De investering moet de ontwikkeling en bouw van minstens twintig chipmachines per jaar mogelijk maken.

Mapper, een producent van chipmachines voor de halfgeleiderindustrie, is een spin-off van de TU Delft. Het bedrijf wil de investering deels gebruiken voor het opzetten van een productiefaciliteit in Rusland.

Topman Bert Jan Kampherbeek meent dichtbij een 'veelbelovende' marktintroductie te zijn, en zegt donderdag in De Telegraaf de concurrentie met marktleider ASML aan te willen gaan. De grote Taiwanese chipfabrikant TSMC is al klant bij Mapper.

Rusano, een Russische durfinvesteerder, draagt veertig miljoen euro bij aan de investering. Dit bedrag wordt verdubbeld door bestaande aandeelhouders met leningen van het ministerie van Economische Zaken. Onder de investerende aandeelhouders is ook Arthur del Prado, grootaandeelhouder van de beursgenoteerde toeleverancier aan de chipindustrie ASM International.