Verdubbeling winst SNS ondanks verlies op vastgoed

SNS Reaal heeft in de eerste helft van dit jaar zijn winst ruim zien verdubbelen naar 115 miljoen euro ondanks de almaar stijgende verliezen op zijn vastgoedportefeuille. Vooral de verzekeringsactiviteiten deden het goed. Dat blijkt uit de donderdag bekendgemaakte halfjaarcijfers van de bankverzekeraar.

De nettowinst van de bankactiviteiten daalde wel fors, met veertig procent naar 73 miljoen euro. Bestuursvoorzitter Ronald Latenstein wees in een toelichting op de 'voortdurende uitdagende economische omgeving'. Eerder deze week bleek dat SNS in het tweede kwartaal liefst 75 procent minder hypotheken heeft verkocht, waardoor het niet meer in de top-tien van Nederlandse hypotheekverstrekkers staat.

De verzekeringstak Reaal zag zijn nettowinst juist bijna verdrievoudigen naar 164 miljoen euro. Dat kwam vooral doordat derivaten meer waard werden, schrijft het bedrijf in een begeleidend persbericht.

Het verlies op de problematische vastgoedtak van SNS Reaal steeg ook in het eerste halfjaar weer, op jaarbasis met 13 miljoen euro naar 131 miljoen euro. Daardoor komt SNS Reaal voorlopig niet toe aan het aflossen van zijn resterende staatsschuld van 848 miljoen euro. Het heeft daar nog tot eind 2013 de tijd voor.

In plaats van zijn schuld aan de belastingbetaler af te lossen, kiest SNS er voor de kernkapitaalratio van zijn bankactiviteiten en de solvabiliteit van Reaal te versterken. Het bedrijf heeft daarvoor al bijna zevenhonderd miljoen euro vrijgemaakt.

SNS overweegt verkoop bedrijfsonderdelen (Novum)