'Getuigen nuanceerden verklaringen in zaak-Poch'

Enkele getuigen in de zaak tegen de Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch hebben belastende verklaringen genuanceerd. Poch zou nooit in de ik-vorm over zijn vermeende daden hebben gesproken. Dat schrijft Trouw woensdag op basis van juridische documenten.

Poch, een voormalig Transavia piloot, zit momenteel vast in Buenos Aires in Argentinië in afwachting van zijn proces over zijn rol bij de zogenoemde doodsvluchten tijdens de militaire dictatuur in het land. Tussen 1976 en 1983 zou hij betrokken zijn geweest bij de vluchten waarbij politieke gevangenen in zee werden gegooid.

Enkele oud-collega's hoorden Poch tijdens een etentje in Bali in 2003 over het incident praten. In eerste instantie verklaarden zij tegenover de rechtbank dat Poch toegaf dat hij betrokken was bij de executies maar anderhalf jaar geleden nuanceerden zij dat. De getuigen zeggen nu dat Poch het niet expliciet over zichzelf had.

Volgens Pochs advocaat Geert-Jan Knoops kunnen de nuanceringen van belang zijn in het onderzoek omdat de aanklacht vrijwel geheel steunt op getuigenverklaringen. De nieuwe uitspraken zijn echter nooit opgepakt door de Argentijnse rechtbank. Justitie in het Zuid-Amerikaanse land wil tegenover de krant niet reageren.

Advocaat Geert-Jan Knoops

Geert-Jan Knoops