PVV wil Somaliërs achter de tralies hebben

De ruim vijftig uitgeprocedeerde Somaliërs die in Den Bosch op straat bivakkeren, moeten worden opgesloten of worden uitgezet naar een buurland van Somalië. Dat vindt de PVV, blijkt uit Kamervragen die de partij dinsdag heeft gesteld.

De Somaliërs vertrokken maandag uit het asielzoekerscentrum in Vught. Ze hebben bezwaar tegen de regel dat ze binnen de gemeentegrenzen moeten blijven en zich elke dag moeten melden. Zij hebben maandag de nacht doorgebracht voor het kantoor van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Den Bosch, bevestigt een woordvoerder van de IND dinsdag.

Volgens de PVV is de groep niet in de positie om 'onterechte eisen te stellen over hun verblijf'. Kamerlid Joram van Klaveren (PVV) vindt dat de groep Nederland moet verlaten. De PVV oppert dat de Somaliërs naar een buurland worden uitgezet.

De Raad van State zette twee weken geleden een streep door de uitzetting van Somaliërs. In de hoofdstad Mogadishu, via waar de groep naar het zuiden zou moeten reizen, is te onveilig vanwege het gewapende conflict daar.

De groep Somaliërs moest vanwege de geplande sluiting van het azc in Vught terug naar het terugkeercentrum in Ter Apel. Ook daar zouden ze zich elke dag moeten melden. De actievoerders voelen zich 'als criminelen behandeld' en willen niet langer 'als gevangen' leven.

De groep mag door het besluit van de Raad van State ook niet in vreemdelingenbewaring worden gesteld.