Tientallen asielzoekers Ter Apel aangehouden

De politie heeft woensdagmiddag tientallen asielzoekers aangehouden die het tentenkamp in Ter Apel niet wilden verlaten. Dat meldt een woordvoerder van de groep woensdag aan het eind van de middag. De politie is sinds de middag bezig het kamp volledig te ontruimen.

Volgens een politiewoordvoerder zou een groep van ruim vijftig Somaliërs en Iraniërs nog op het terrein aanwezig zijn. De asielzoekers zelf spreken van een veel grotere groep, zo'n 160 mensen. Volgens de asielzoekers zou ook een arts aangehouden zijn.

De opgepakte asielzoekers worden een voor een in busjes afgevoerd door de ME. Dat gebeurt geweldloos en rustig, meldt een woordvoerder van de politie. De arrestanten worden naar Groningen gebracht en daar verhoord.

De ontruiming begon woensdag na overleg tussen minister voor Asiel Gerd Leers (CDA) en burgemeester van Vlagtwedde Leontien Kompier. Het bleek niet nodig op een beslissing van de rechter te wachten over de ontruiming, aldus de politiewoordvoerder.

Leers beantwoordde woensdagmiddag Kamervragen van GroenLinks, SP, PvdA, ChristenUnie en D66 beantwoord over de ontruiming van het kamp. Volgens de bewindsman besloot de burgemeester van Vlagtwedde tot ontruiming omdat de veiligheid in het kamp niet meer gegarandeerd kon worden.