'Screening defensiepersoneel buitenland onvoldoende'

Een derde van de 123 medewerkers van defensie die in het buitenland met geheime stukken werken, heeft geen geldige veiligheidsverklaring. Dat meldt de NOS zondagavond op basis van een lijst die ze in handen heeft gekregen van een klokkenluider.

Bij de medewerkers gaat het onder anderen om militairen die als defensieattaché werken op Nederlandse ambassades in het buitenland of bij het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. In veertig gevallen is hun veiligheidsverklaring verlopen of niet van het juiste niveau.

Het ontbreken van een veiligheidsverklaring is een potentieel veiligheidsrisico. Bij de screening die aan de afgifte van de verklaring voorafgaat, wordt onder meer gekeken of iemand chantabel kan zijn, bijvoorbeeld vanwege hoge schulden, of contacten heeft met criminele organisaties of buitenlandse inlichtingendiensten.

Ad T., de klokkenluider die nu bij de NOS zijn verhaal doet, kaartte het probleem na ontdekking in het najaar van 2010 aan bij de militaire inlichtingendienst MIVD. Die erkende het probleem, maar toen T. een baan kreeg in Brazilië, werd zijn eigen veiligheidsverklaring ingetrokken. Aanleiding is het feit dat T. is getrouwd met een Servische, naar wie de MIVD geen onderzoek zou kunnen doen.

Het ministerie van Defensie bevestigt dat niet alle van de 123 medewerkers op de lijst een geldige veiligheidsverklaring hebben. Slechts voor een 'klein aantal' van de veertig medewerkers had eerder actie moeten worden ondernomen. In andere gevallen gaat het volgens het ministerie om een administratieve kwestie, niet om een veiligheidsprobleem.

Het ministerie ontkent dat het intrekken van de verklaring van T. iets te maken heeft met zijn eventuele betrokkenheid bij de totstandkoming en openbaarmaking van de lijst.