Voetbalkijkende bouwvakkers kosten 130 miljoen

De bouwproductie in Nederland daalt in maanden dat een groot voetbaltoernooi wordt gehouden doordat bouwvakkers dan liever naar voetbal kijken. Dat kost de sector 130 miljoen euro aan omzet. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van ING. Voor de economie kan Nederland het best zo vroeg mogelijk worden uitgeschakeld. Alles bij elkaar heeft een groot voetbaltoernooi overigens nauwelijks effect op de economie.

In de bouw wordt in de maand dat een WK of EK plaatsvindt gemiddeld 1,7 procent minder geproduceerd. In de oneven jaren, wanneer geen grote voetbalevenementen worden georganiseerd, stijgt de productie juist met ongeveer eenzelfde percentage.

Econoom Maurice van Sante van ING verklaart de lagere productie in de bouw uit het feit dat in de sector relatief veel voetbalminnende mannen werken. Negentig procent van de werknemers in de sector is man. "Bovendien vallen toernooien vooral in juni, wat een relatief drukke maand is voor de bouw."

Ook restaurants zien hun omzet tijdens voetbaltoernooien dalen, gemiddeld met 3,5 procent. Elektronicawinkels zien in een EK-maand hun omzet juist met zeven procent stijgen, doordat dan veel meer televisies worden verkocht.

Supermarkten boeken tijdens een groot toernooi tussen de dertig en zestig miljoen euro meer omzet. Dat bedrag is echter sterk afhankelijk van hoe ver Nederland komt. Gemiddeld is elke wedstrijd van Oranje goed voor tien miljoen euro extra omzet in de supermarkten.

Per saldo is de invloed van een EK op de Nederlandse economie overigens te verwaarlozen, concludeert Van Sante. Voor de economie is het echter het best als Nederland zo vroeg mogelijk wordt uitgeschakeld. "Hoe langer het toernooi duurt, hoe negatiever het effect op de economie."

Dat komt doordat de positieve effecten van een EK of WK, zoals de aankoop van oranjegadgets en televisies, vooral aan het begin van het toernooi plaatsvinden. De negatieve effecten, zoals verzuim, vinden meer gespreid over het toernooi plaats.


Voetbalkijkende bouwvakkers kosten 130 miljoen (Foto: Novum)