Luchtaanval NAVO doodt acht Afghaanse burgers

Acht Afghaanse burgers zijn zaterdagavond gedood door een luchtaanval van de NAVO. Die beschuldiging hebben de Afghaanse autoriteiten zondag uitgesproken.

De NAVO geeft toe in de oostelijke provincie Paktia een bombardement te hebben uitgevoerd en heeft een onderzoek ingesteld. Vooralsnog zegt de NAVO dat er geen bewijs is dat er burgerslachtoffers zijn gevallen.

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft een delegatie naar Paktia gestuurd om vast te stellen wat er precies gebeurd is.

De ergernis in Afghanistan over de burgers die omkomen in de oorlog tussen de internationale troepen en de Taliban groeit. President Karzai dreigde eerder deze maand dat nieuwe burgerdoden de zojuist overeengekomen militaire samenwerking tussen Kabul en de internationale coalitie op het spel zetten.

De zaterdag omgekomen dorpelingen uit Suri Khail hadden niets met de Taliban te maken, beweerde de woordvoerder van de gouverneur van Paktia stellig. Mohammad Shafi, zijn vrouw en hun zes kinderen waren onschuldige burgers. "Shafi was geen Taliban, noch lid van enige andere oppositiebeweging", zei Rohullah Samon.

Zondag kostte een bermbom twee burgers in de zuidelijke provincie Helmand het leven. In 2011 kwamen meer burgers om dan in enig ander jaar sinds het conflict in Afghanistan begon. Volgens de Verenigde Naties lieten vorig jaar 3021 mensen het leven. Veertien procent van de burgerdoden was te wijten aan operaties van de Afghaanse en internationale strijdkrachten.

De NAVO meldde zondag de dood van drie coalitiesoldaten - twee bij een aanval van opstandelingen en een door een bermbom. Bij verschillende aanslagen met bermbommen sneuvelden zaterdag ook al vier NAVO-militairen, onder wie een Brit. Deze maand kwamen tot dusver 37 NAVO-manschappen om het leven. Het dodental voor heel dit jaar staat op 169.


Luchtaanval NAVO doodt acht Afghaanse burgers (Foto: Novum)