Bijna 170 meldingen ouderenmishandeling in halfjaar

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft in een halfjaar tijd bijna 170 meldingen van ouderenmishandeling in de zorg binnengekregen. Vier zorgverleners zijn ontslagen en twee mensen namen zelf ontslag nadat er melding over hen was gemaakt. In twee gevallen werden maatregelen genomen tegen de zorgverleners.

De meldingen kwamen binnen tussen 15 juni en 1 januari binnen op het Meldpunt Ouderenmishandeling in de Zorg. Een derde van de meldingen ging over de kwaliteit van zorg. In de meeste gevallen waren het de kinderen of andere familieleden van de mishandelde oudere die aan de bel trokken. In zes procent van de gevallen deed het slachtoffer dit zelf. Het overgrote deel van de klachten ging over verpleeg- en verzorgingshuizen.

De IGZ denkt dat er sprake is van 'ondermelding'. Uit de meldingen zou onder meer blijken dat professionals bang zijn voor represailles van collega's of moeite hebben om de mishandeling bespreekbaar te maken.

Demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) laat in een brief aan de Tweede Kamer weten dit jaar zeven miljoen euro extra uit te trekken om ouderenmishandeling tegen te gaan. Vorig jaar werd al eens eenmalig vijf miljoen euro besteed aan de instantie die gaat over ouderenmishandeling in de zorg.