FOK!-Weekoverzicht week 20

Welkom bij het FOK!-weekoverzicht waarin we wekelijks een overzicht geven van de meest ontroerende, het meest schokkende, humoristische of de opmerkelijkste nieuwtjes van die afgelopen week. Heb je suggesties, aarzel dan niet om ze te delen met de redactie!

zondag

De twaalfde herdenking van de vuurwerkramp in Enschede verliep rustig en zonder veel ophef, zoals de nabestaanden graag wilden. Waar minder animo voor was, was voor de landmachtdagen, er kwamen slechts 70.000 mensen op af dit jaar. In Egypte wist een man, die overleden was, zijn begrafenis luister bij te zetten door uit de dood op te staan. Anton Heyboer had meerdere kinderen en woonde tot aan zijn dood met vier vrouwen samen. Toch zou hij homo geweest zijn volgens kunstkenner Couzijn Simon.  

maandagVandaag heropende de politie een 23 jaar oude moordzaak in Delft en loofde meteen maar een beloning uit van 10.000 euro voor de gouden tip. In Amsterdam viel door een stroomstoring  een deel van de rode lampen uit in het red light district. Veel vaker dan verwacht werd er een alcoholslot opgelegd aan drankrijders. Ook in Groot-Brittannië hebben ze last van alcoholproblemen: het comazuipen neemt daar hand over hand toe. 

dinsdag

Op deze dag was er veel ophef over een 'verkrachtingsfilmpje'. Op het filmpje was te zien hoe een 14-jarig meisje zou worden aangerand door vier jongens. In Oegstgeest moest een ondeugende bakker monsters van zijn nieuwe hennepbrood afstaan om te laten onderzoeken. De partydrug GHB staat vanaf vandaag officieel op de lijst van harddrugs. Stichting LAKS moest vanwege topdrukte de website uit de lucht halen. De servers konden de vele klachten niet aan en raakten overbelast. 

woensdag

Goed nieuws voor rokers en kleine cafe's: van de rechter hoeft de versoepeling van het rookverbod niet te worden teruggedraaid. In Eindhoven draaide een brandweeroefening uit op een grotere brand dan de bedoeling was. In Dordrecht raakte een agent buiten bewustzijn toen hij een puber wilde aanhouden. Als het aan de Tweede Kamer ligt, komt er een onofficiële identiteitskaart waarvoor geen vingerafdrukken hoeven worden afgegeven. 

donderdagTwee onderzoekers uit Groningen hebben ontdekt dat vrijwel alle levende organismen op aarde eenzelfde dag-nachtritme hebben. In de Verenigde Staten zijn voor het eerst minder blanke baby's geboren dan baby's van een 'etnische minderheid'. In Ontario wilde een diamantdief maar wat graag poepen; hij had zijn buit ingeslikt en dat bleek meer last te geven dan hij verwacht had. Na bijna een halve eeuw werd een Amerikaanse militair alsnog postuum onderscheiden met een Medal of Honor. 

vrijdagIn Frankrijk werden vier managers bij Ikea de laan uitgestuurd omdat ze gespioneerd zouden hebben. Kroongetuige in het Amsterdamse liquidatieproces, Peter La S. krijgt volgens De Telegraaf ruim een miljoen euro mee om een nieuw bestaan op te bouwen in het buitenland. Volgens Donna Summer, die overleed aan kanker, zou ze dit hebben opgelopen door de aanslagen van 'Nine Eleven'. Voor de mensen die in 2019 nog steeds niet willen of kunnen internetbankieren, zal er een alternatief worden gezocht voor de acceptgiro. 

zaterdagZelfkennis is de beste kennis demonstreerde Tofik Dibi die zaterdag liet weten dat hij nooit Kamerlid had mogen worden. In Zwolle had een 22-jarige vrouw geluk toen ze al slaapwandelend een val maakte van 8 meter en er slechts met beenletsel vanaf kwam. Twee jaar geleden verkoos Rutte zelf de PVV boven de 'Kunduz-coalitie' zo bleek vandaag. Tot slot werd vandaag bekend dat één van de eerste fakkeldragers zijn olympische toorts al op eBay te koop heeft gezet.