Kabinet scherpt ziektewet aan

Minister van Sociale Zaken Henk Kamp heeft vrijdag in de ministerraad groen licht gekregen om de ziektewet aan te scherpen. Dat betekent dat uitzendkrachten en werknemers met tijdelijke contracten worden geprikkeld om sneller weer aan het werk te gaan en kan hun uitkering omlaag gaan.

De hoogte en lengte van de uitkering wordt namelijk afhankelijk van het aantal jaren dat iemand heeft gewerkt. De maatregelen zijn nodig omdat de instroom van het aantal arbeidsongeschikten voor meer dan de helft uit flexibele werknemers bestaat. Voor mensen met een vast contract zijn er al wel prikkels om weer aan het werk te gaan.

Het kabinet wil werkgevers stimuleren om mensen met een tijdelijk dienstverband sneller weer gezond en aan het werk te krijgen. Werkgevers die hierin succesvol zijn, kunnen rekenen op een lagere premie. Wie geen resultaten boekt, kan rekenen op een hogere premie.

Uitkeringsinstantie UWV gaat sneller beoordelen of zieke werknemers mogelijk wel ander werk kunnen doen. Nu gebeurt dat nog na twee jaar en die termijn wordt gehalveerd. Uitzendbureaus en het UWV gaan beter samenwerken om uitzendkrachten sneller weer aan het werk te helpen.

Kamp kondigde zijn plannen eind vorig jaar al aan. De hervorming van de ziektewet moet structureel 269 miljoen euro opleveren en gaat in per 2013.