Nederlandse jihadisten reizen vaker uit

Nederlanders mengen zich vaker in de jihadistische strijd die wordt gevoerd in landen als Afghanistan en Somalië. Het aantal Nederlanders dat vorig jaar om die reden naar dit soort landen reisde was vorig jaar groter dan in andere jaren. Dat blijkt uit het donderdag gepubliceerde jaarverslag van de AIVD.

De AIVD heeft vorig jaar meerdere keren voorkomen dat Nederlanders uitreisden om elders islamitische strijders bij te staan. De dienst noemt geen aantallen. Volgens de AIVD zijn dergelijke reizende jihadisten van groot belang voor het bestaan van terroristische netwerken.

In het jaarverslag staat ook dat in Nederland vorig jaar werd gespioneerd door buitenlandse inlichtingendiensten. Zeker tien landen werden betrapt. Ze waren volgens de AIVD op zoek naar allerlei informatie op het gebied van techniek, wetenschap, politiek en economie. Nederland is een aantrekkelijk doelwit voor spionage vanwege het lidmaatschap van de Europese Unie, de Verenigde Naties en de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie.

Volgens de AIVD moet nog steeds rekening worden gehouden met de mogelijkheid van een terroristische aanslag. De dreiging vanuit rechtsextremistische hoek tegen de democratische rechtsorde is gering. De aanslagen door Anders Breivik in Noorwegen hebben bijvoorbeeld nauwelijks invloed gehad op het rechtsradicalen in Nederland.