Bergkamp kan beste speler Premier League worden

Dennis Bergkamp is een van de tien kandidaten om te worden uitgeroepen tot beste speler van twintig seizoenen Premier League. De Nederlander, die bij Arsenal in elf seizoenen 87 doelpunten maakte, staat op de shortlist. Zijn concurrenten zijn Eric Cantona, Ryan Giggs, Thierry Henry, Roy Keane, Cristiano Ronaldo, Paul Scholes, Alan Shearer, Patrick Vieira en Gianfranco Zola.

De winnaar van de speciale verkiezing ter ere van het twintigjarig bestaan van de Premier League wordt door een jury gekozen. Die kiest ook de beste trainer, het beste citaat, het beste seizoen en de beste ploeg van de afgelopen twintig jaar.

Het publiek krijgt ook een stem en kan de beste wedstrijd, de beste redding, het mooiste juichen en de mooiste goal kiezen. In die laatste categorie is Bergkamp met zijn legendarische doelpunt tegen Newcastle United genomineerd. De 'Non-Flying Dutchman' tikte de bal met zijn rug naar de goal rechts langs zijn verdediger en draaide zelf linksom weg om vervolgens te scoren.

Fans van de Premier League kunnen ook kiezen welke spelers er in het team van de afgelopen twintig jaar moeten komen. Zes van de tachtig spelers op de shortlist zijn Nederlanders. Doelman Edwin van der Sar en centrale verdediger Jaap Stam verdedigen de Nederlandse eer achterin. Marc Overmars en Arjen Robben kunnen als beste linkermiddenvelder worden geselecteerd en als beste aanvaller kan een stem worden uitgebracht op Bergkamp en Ruud van Nistelrooy.